Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznaną za świętą przez Inków i Azteków. Odkryty na nowo szarłat coraz częściej nazywany bywa zbożem XXI wieku.
Amarantus posiada wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Zawiera dużo białka, skwalenu (opóźniającego procesy starzenia), nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik. Cechuje go duża zawartość cennych składników mineralnych: żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witamin z grupy B oraz A, E i C.
Przykładowy sposób podania: amarantusowe risotto z pieczarkami
składniki: 1 szkl nasion amarantusa
1 szkl rosołu
pół cebuli
4 pieczarki
3 łyżki masła
marchewka, pietruszka, czosnek
przyprawy
Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Marchew i pietruszkę ugotować w niewielkiej ilości wody.
Ugotować ziarno amarantusa a na patelni zeszklić cebulę i pieczarki na maśle, a następnie zalać rosołem i dodać przyprawy.
Wymieszać z ugotowanym amarantusem i podawać ciepłe lub po przestudzeniu.
składniki: nasiona amarantusa
wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna: 1529 kJ/364 kcal
- tłuszcz: 7,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
- węglowodany: 51,7 g w tym cukry: 2,2 g
- błonnik: 13,6
- białko: 16,2 g
- sól: <0,001 g
- skwalen: 401,9 mg
Może zawierać sezam.