Czarna herbata liściasta bardzo wysokiej jakości, paczkowana w rejonie uprawy.
Produkowana jest z listków herbacianych krzewów, które się suszy, zwija, a następnie poddaje fermentacji- podczas tego procesu nabiera ona swojego aromatu. Znana jest ze swoich właściwości pobudzających oraz specyficznego smaku. Jest najpowszechniej stosowana- zna ją chyba każdy. Można ja pić samą, z cukrem, miodem, sokiem, cytryną, mlekiem, śmietanką lub alkoholem, gorącą lub schłodzoną- wedle smaku i uznania.
Herbata czarna produkowana jest z listków herbacianych krzewów, które się suszy, zwija, a następnie poddaje fermentacji. Podczas tego procesu nabiera ona odpowiedniego aromatu i smaku.
Można ja pić samą, z cukrem, miodem, sokiem, cytryną, mlekiem, śmietanką lub alkoholem, gorącą lub schłodzoną. Należy pamiętać jednak, że częste picie mocnej, czarnej herbaty nie jest zbyt zdrowe. Należy używać jej z umiarem i wtedy nie wpływa negatywnie na organizm.
Parzenie
Herbatę powinno się parzyć bezpośrednio przed podaniem w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Błędem jest jej parzenie bezpośrednio w szklance lub filiżance. Działanie herbaty zależy od czasu jej zaparzenia. Przy dłuższym parzeniu esencji uwalnia się więcej garbników, traci się wtedy smak i aromat, wytrąca się osad. Lepiej więc nie parzyć herbaty na zapas, gdyż traci ona wtedy swoje walory smakowe.