Delikatna kaszka zbożowa (kleik) to idealny wybór dla osób będących na diecie bezglutenowej. Doskonała jakość oraz brak dodatku środków konserwujących a także łatwość przygotowania sprawiają,
że może ona stanowić zarówno doskonałe, pożywne śniadanie
jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Wystarczy do ciepłego mleka lub wody (80ºC) wsypać kaszkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 2- 3 minuty.
Aby wzbogacić smak można dodać suszone owoce, miód, syrop lub dżem.
składniki: ryż pełnoziarnisty, sorgo, quinoa czerwona, błonnik lniany
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1569kJ/371kcal
- tłuszcz: 3,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g
- węglowodany: 70g w tym cukry: 0,5g
- błonnik: 7g
- białko: 12g
- sól: 0,03g