Olejek fenkułowy (z kopru włoskiego) pozyskiwany jest z byliny naturalnie występującej w basenie Morza Śródziemnego, Pakistanie, Iranie. Obecnie jego uprawa odbywa się w wielu rejonach świata.
składniki: olejek fenkułowy (Foeniculum vulgare Mill)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z rozdrobnionych nasion
właściwości: wykrztuśne, wiatropędne i moczopędne, pobudzające wydzielanie żółci i kwasu żołądkowego, antyseptyczne, przeciwskurczowe, oczyszczające
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (++++)
na skórę (++++)
dyfuzja (++++)
sposób użycia: zewnętrznie do masażu, kąpieli, kompresów, wcierania w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem nośnikiem); wewnętrznie: 2 krople 3 razy dziennie na neutralnym podłożu
wskazania: przy uciążliwym kaszlu, do pobudzenia laktacji u matek karmiących (wykazuje działanie podobne do hormonu estrogenu), do pielęgnacji cery suchej, starzejącej się, pielęgnacji jamy ustnej, niestrawnościach, zaparciach, wzdęciach, pomaga przy problemach trawiennych i zapaleniu dróg moczowych
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności: możliwe podrażnienie skóry przy użyciu bez zmieszania, przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku z kopru włoskiego na ogólnodostępnych stronach w internecie.