Olejek z palczatki imbirowej pozyskuje się z trawy tropikalnej zwanej indyjskim lub tureckim geranium i pierwotnie porastającej rejony Indii, Chin i Indonezji. W czasach starożytnych był powszechnie stosowany przez hinduskich lekarzy w celu obniżania gorączki i zapobiegania infekcjom i dolegliwościom żołądkowym.
składniki: olejek z palczatki imbirowej* (Cymbopogon martinii) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z pędów i liści
właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyseptyczne, bakteriobójcze, nawilżające, wzmacnia układ immunologiczny
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (++++)
na skórę (++++)
dyfuzja (++)
sposób użycia: zewnętrznie do masażu, kąpieli, kompresów, miejscowo wcierać w zmienioną
chorobowo skórę; wewnętrznie: 1 krople, 3 razy dziennie na neutralnym nośniku (miód, oliwa)
wskazania: problemy ze skórą: łuszczyca, egzema, czyraki, ropnie, rany, skóra sucha, trądzik, blizny, stres, niepokój i wyczerpanie nerwowe, artretyzm i reumatyzm, odstrasza owady i komary
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 6- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku z palmarozy na ogólnodostępnych stronach w internecie.