Pierzga to pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji pyłku roślin owadopylnych albo wiatropylnych zbieranego przez pszczoły robotnice. Z pyłku zebranego z kwiatostanów pszczoły formują na ostatniej parze odnóży obnóża. Po przyniesieniu do ula składają je do komórek plastra, a pszczoły ulowe ubijają je w komórce.
W temperaturze ula i warunkach beztlenowych zachodzi fermentacja mlekowa gromadzonego pyłku.
Pierzga jest zatem naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół.
Pierzga ma przede wszystkim właściwości odtruwające. Ułatwia wydalanie toksyn z organizmu oraz wspomaga wątrobę. Poprawia samopoczucie, zwiększa koncentrację oraz ma właściwości antydepresyjne.
Łagodzi również problemy z żołądkiem, można ją stosować zarówno przy zaparciach jak i przy biegunce, reguluje trawienie i wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.