Popping z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
Zawiera ok. 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok. 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%),
jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). Zawarty w poppingu tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne
kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Popping jest bogaty w żelazo, wapń i magnez.
Zawartość żelaza jest 5– krotnie wyższa niż w pszenicy.
Produkt gotowy do spożycia jako dodatek do jogurtu, musli, kefiru, sałatek.
składniki: nasiona amarantusa 100%
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1622kJ/385kcal
- tłuszcz: 7,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8g
- węglowodany: 57,5g w tym cukry: 2,2g
- białko: 15g
- błonnik: 14g
- sól: <0,001g