Pyłek kwiatowy to, obok miodu, podstawowy pokarm pszczół. Miód ma dostarczyć owadom energii, natomiast pyłek zawiera wszystko to, czego w miodzie nie można znaleźć w dużych ilościach: sole mineralne, białka, tłuszcze i witaminy. Składniki te sprawiają, że stanowi cenny produkt odżywczy i leczniczy. Polecany jest osobom z problemami skórnymi. Można stosować go jako środek wzmacniający apetyt, regulujący przemianę materii oraz podnoszący odporność. Spożywanie pyłku zalecane jest osobom stosującym dietę, nie tylko jako uzupełnienie pokarmu o niezbędne składniki, ale także w celu zwiększenia jej efektywności.
Pyłek kwiatowy jest uznanym 'odtruwaczem' ludzkiego organizmu. Osłania wątrobę przed zatruciami, a kiedy już do nich dojdzie pomaga szybko pozbyć się toksyn, ułatwia także jej odżywianie.
Dzięki zdolnościom zwiększenia ukrwienia tkanki nerwowej jest polecany chorym z zaburzeniami układu nerwowego. Pomaga w przypadku cierpiących na depresję, przemęczonych. Ułatwia walkę z miażdżycą, a regularne spożywanie go obniża poziom cukru oraz ułatwia leczenie alergii.
Aby umożliwić organizmowi wydobycie wszystkich elementów odżywczych z pyłku kwiatowego należy rozrobić go z kilkoma łyżkami ciepłego mleka lub zmiażdżyć w moździerzu, a następnie regularnie spożywać, popijając mlekiem lub herbatą.