Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej. Jest ciemnobrązowy, posiada orzechowy zapach, a w smaku jest bogatszy niż ryż siewny. W kuchni stosuje się go jako dodatek do ryżu białego. Znakomicie komponuje się w daniach kuchni orientalnej podkreślając smak drobiu, ryb, egzotycznych sałatek.
Sposób przygotowania: ryż gotować w proporcji 1:4 (1 szklanka ryżu na 4 szklanki wody) przez 45-50 min, odcedzić, przepłukać wodą.
masa netto: 250g
składniki: dziki ryż (Zizania aquatica)
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1555kJ/ 371kcal
- tłuszcz: 0,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- węglowodany: 77,7g w tym cukry: 1,3g
- białko: 12,9g
- sól: 0,012g
Produkt rolnictwa ekologicznego.