Syrop pozyskiwany z niebieskiej agawy, przetwarzany w niskiej temperaturze. W smaku jest zdecydowanie bardziej delikatny od miodu czy syropu klonowego. Zawiera naturalne enzymy, witaminy, składniki mineralne (w tym wapń i żelazo) oraz błonnik i inulinę. Badania wykazały, że włączenie go do codziennej diety wzmacnia zdrowie, energię oraz system immunologiczny. Porównując syrop z agawy z białym cukrem, ma on zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.
Najczęściej stosowany jest jako słodzik do napojów energetycznych, herbat itp. Syrop jest prawie 1,5 razy słodszy od cukru, dlatego należy go dodawać około 30% mniej w celu uzyskania takiej samej słodkości. Może być również stosowany do wypieków, jednak powoduje on szybsze brązowienie ciasta, dlatego zaleca się zmianę temperatury pieczenia o 15 do 25 stopni. Syrop z agawy bardzo łatwo rozpuszcza się w zimnej lub ciepłej wodzie. Dzięki temu jest wygodny w użyciu.
składniki: syrop z agawy surowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartości odżywcze na 100g produktu:
- wartość energetyczna: 1308 kJ/ 312 kcal
- tłuszcz: 1,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g - węglowodany: 75g
w tym cukry: 75g - białko: 1,0g
- sól: 0,0g