Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
Zawiera ok. 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok. 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%),
jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%).
Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz pochodne witaminy E.
Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5– krotnie wyższa niż w pszenicy.
składniki: mąka z nasion amarantusa
wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna: 1529 kJ/364 kcal
- tłuszcz: 7,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
- węglowodany: 51,7 g w tym cukry: 2,2 g
- błonnik: 13,6 g
- białko: 16,2 g
- sól: <0,001 g
Może zawierać sezam.