Blog BATOM

Sezonowość warzyw i owoców

Warzywa i owoce zbierane w naturalnym cyklu wegetacyjnym, czyli w czasie, kiedy osiągają swoją pełnię dojrzałości to klucz do zdrowej, zrównoważonej diety, która jest zgodna z naturalnym rytmem przyrody. Korzystając z sezonowych produktów, czerpiemy z nich maksymalne korzyści zdrowotne i smakowe, wspieramy lokalnych rolników i dbamy o środowisko. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Sposoby parzenia herbat i naparów

Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo parzyć najpopularniejsze herbaty i napary i rozkoszuj się ulubionymi napojami! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Makaron z kiełkami fasoli mung

Poczuj smak i aromat Azji z naszym łatwym przepisem na makaron z kiełkami fasoli mung. To propozycja idealna dla każdego miłośnika dań wegetariańskich! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Kiełki i mikroliście - wszystko, co musisz wiedzieć

Kiełki, czyli kiełkujące nasiona, pomimo swojej niewielkiej wielkości, posiadają imponujący profil odżywczy. Proces kiełkowania jest dobrą metodą naturalnego podwyższenia wartości odżywczej ziaren. Uważa się, że kiełkowanie zwiększa zawartość związków potencjalnie korzystnych dla zdrowia, takich jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, glukozynolany, witaminy oraz minerały.  Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Herbaty ziołowe i napary

Potencjał ziół w naszej diecie w postaci przypraw czy naparów jest nie do opisania. Napary to nie tylko napoje o intensywnym smaku, ale także źródła zdrowia i relaksu. Proces ekstrakcji substancji z roślinnych składników, zwykle poprzez zalanie gorącą wodą, otwiera przed nami fascynujący świat różnorodnych smaków, aromatów i korzyści zdrowotnych. Warto odkrywać i korzystać z tego co natura ma nam do zaoferowania. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Szybka przekąska z pałeczkami otrębowymi

Spróbuj szybkiej i zdrowej przekąski z pałeczkami otrębowymi - idealna kombinacja smaku i wartości odżywczych dla każdego, kto ceni sobie pożywne i szybkie drugie śniadanie! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Rodzaje herbat

Herbata to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie. Oferuje nie tylko wiele korzyści zdrowotnych, ale ma także ogromne znaczenie kulturowe. Każda odmiana herbaty wyróżnia się unikalnym smakiem i aromatem, a także zawartością składników odżywczych.  Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Chlebek bananowy z otrębami

Odkryj jak z łatwością wykorzystać dojrzałe banany, tworząc pyszny i zdrowy chlebek bananowy z otrębami - idealny na pożywną przekąskę z korzennym aromatem! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Pudding chia

Przygotuj szybki i zdrowy pudding chia na drugie śniadanie – idealny dla osób na diecie bezglutenowej, bogatoresztkowej i z niskim IG, pełen smaku i błonnika! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Bułeczki niskowęglowodanowe

Odkryj przepis na bułeczki ketogeniczne z babki jajowatej – idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą rezygnować z kanapek, jednocześnie dbając o niski poziom węglowodanów w diecie! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy
Loading...