Kiełki i mikroliście - wszystko, co musisz wiedzieć
Kiełki, czyli kiełkujące nasiona, pomimo swojej niewielkiej wielkości, posiadają imponujący profil odżywczy. Proces kiełkowania jest dobrą metodą naturalnego podwyższenia wartości odżywczej ziaren. Uważa się, że kiełkowanie zwiększa zawartość związków potencjalnie korzystnych dla zdrowia, takich jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, glukozynolany, witaminy oraz minerały.
Czytaj dalejHerbaty ziołowe i napary
Potencjał ziół w naszej diecie w postaci przypraw czy naparów jest nie do opisania. Napary to nie tylko napoje o intensywnym smaku, ale także źródła zdrowia i relaksu. Proces ekstrakcji substancji z roślinnych składników, zwykle poprzez zalanie gorącą wodą, otwiera przed nami fascynujący świat różnorodnych smaków, aromatów i korzyści zdrowotnych. Warto odkrywać i korzystać z tego co natura ma nam do zaoferowania.
Czytaj dalej