Blog BATOM

Zielone risotto z bobem

Zielone risotto z bobem to pożywne i aromatyczne danie, idealne na obiad dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Delikatny ryż arborio, połączony z kremowym parmezanem, świeżym bobem, brokułem i porem, tworzy wyjątkową kompozycję smaków, która zachwyci każde podniebienie. Przygotowanie tego risotto zajmuje 40 minut, a efekt końcowy jest wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Czy warto sugerować się Nutri-Score?

Nutri-Score to etykieta żywieniowa umieszczona na przedniej stronie opakowania, która pomaga konsumentom dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych, klasyfikując produkty do pięciu kategorii od A (najzdrowsza) do E (najmniej zdrowa) na podstawie ich wartości odżywczej. Czy jednak nie posiada więcej wad niż zalet? Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Letni twarożek z rzodkiewką

Letni twarożek z rzodkiewką to szybka i lekka propozycja na śniadanie, idealna na ciepłe dni. Połączenie świeżych warzyw z kremowym twarogiem, doprawione aromatycznym olejem lnianym, zapewnia wyjątkowy smak i jest świetnym źródłem białka. Twarożek ten doskonale komponuje się z pieczywem pełnoziarnistym, a jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Wiosenna botwinka

Wiosenna botwinka to lekka, aromatyczna zupa, idealna na obiad w ciepłe dni. Wykonana z młodej botwiny, świeżych warzyw i delikatnego bulionu, stanowi zdrową i smaczną propozycję dla osób na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 40 minut, a jej wyjątkowy smak zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Surówka z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki to lekka, odświeżająca propozycja na obiad, idealna dla osób poszukujących zdrowych, bezglutenowych i wegetariańskich przepisów. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Sezonowość warzyw i owoców

Warzywa i owoce zbierane w naturalnym cyklu wegetacyjnym, czyli w czasie, kiedy osiągają swoją pełnię dojrzałości to klucz do zdrowej, zrównoważonej diety, która jest zgodna z naturalnym rytmem przyrody. Korzystając z sezonowych produktów, czerpiemy z nich maksymalne korzyści zdrowotne i smakowe, wspieramy lokalnych rolników i dbamy o środowisko. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Sposoby parzenia herbat i naparów

Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo parzyć najpopularniejsze herbaty i napary i rozkoszuj się ulubionymi napojami! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Makaron z kiełkami fasoli mung

Poczuj smak i aromat Azji z naszym łatwym przepisem na makaron z kiełkami fasoli mung. To propozycja idealna dla każdego miłośnika dań wegetariańskich! Czytaj więcej

Marcelina Banaś Przepisy

Kiełki i mikroliście - wszystko, co musisz wiedzieć

Kiełki, czyli kiełkujące nasiona, pomimo swojej niewielkiej wielkości, posiadają imponujący profil odżywczy. Proces kiełkowania jest dobrą metodą naturalnego podwyższenia wartości odżywczej ziaren. Uważa się, że kiełkowanie zwiększa zawartość związków potencjalnie korzystnych dla zdrowia, takich jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, glukozynolany, witaminy oraz minerały.  Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady

Herbaty ziołowe i napary

Potencjał ziół w naszej diecie w postaci przypraw czy naparów jest nie do opisania. Napary to nie tylko napoje o intensywnym smaku, ale także źródła zdrowia i relaksu. Proces ekstrakcji substancji z roślinnych składników, zwykle poprzez zalanie gorącą wodą, otwiera przed nami fascynujący świat różnorodnych smaków, aromatów i korzyści zdrowotnych. Warto odkrywać i korzystać z tego co natura ma nam do zaoferowania. Czytaj więcej

Marcelina Banaś Porady
Loading...