pieczywo


Pieczywo bezglutenowe

Zapewniamy duży wybór produktów przeznaczonych dla osób, które nie tolerują glutenu. W naszej ofercie znajduje się pieczywo bezglutenowe, odpowiednie zarówno dla chorujących na celiakię, jak i uczulonych na gluten. Zapewniamy, że na naszej półce z pieczywem każdy znajdzie coś dla siebie. Nietolerancja glutenu nie oznacza, że niemożliwe jest spożywanie pieczywa. Jak najbardziej można je jeść, wystarczy wybierać jedynie produkty pozbawione szkodliwej mieszaniny białek roślinnych.

Proponujemy kajzerki i bułki w typie ciabatta, a także chleb jasny, wieloziarnisty oraz tostowy. Ponadto sprzedajemy chrupkie pieczywo dietetyczne – wyroby z ryżu, mączki kasztanowej czy mąki gryczanej. Oferujemy także bezglutenowe spody do pizzy, bułki pita i tortille. W naszej ofercie nie mogło zabraknąć oczywiście także słodkich bułek. Te propozycje z pewnością przypadną do gustu niejednej osobie uczulonej na gluten, a szczególnie dzieciom. Oferujemy nie tylko pieczywo bezglutenowe, ale też bezglutenowe makarony oraz przekąski.

Czy pieczywo bez glutenu jest gorsze?

Po rozpoznaniu alergii na gluten lub celiakii niektórym osobom może się wydawać, że konieczne będzie przejście na nudną dietę. Pozbycie się glutenu nie oznacza jednak, że potrawy nagle staną się bezsmakowe czy niesmaczne. Produkty zawierające mieszaninę białek roślinnych można zastąpić ich bezglutenowymi odpowiednikami, które są równie smaczne i pożywne. Gluten najczęściej występuje w ziarnach pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Jego połączenie z wodą pozwala uzyskać odpowiednie spulchnienie, elastyczność i świeżość różnych wypieków. Z tego powodu białko roślinne jest tak pożądane w piekarstwie. Dzięki niemu pieczywo ma właściwy smak, konsystencję oraz zapach. Wykluczenie tego składnika nie oznacza jednak, że chleb czy bułki przestaną być smaczne. Bardzo łatwo jest zastąpić gluten, zachowując jego właściwości.

Niestety okazuje się, że bardzo wiele osób ma alergię lub nadwrażliwość na gluten. Jego spożywanie jest niewskazane także osobom, które chorują na celiakię. Trwała nietolerancja glutenu objawia się najczęściej:

  • problemami trawiennymi,
  • bólami brzucha,
  • bólami i zawrotami głowy,
  • zaburzeniami hormonalnymi,
  • uczuciem silnego zmęczenia,
  • aftami w jamie ustnej,
  • obrzękami języka,
  • wahaniem nastroju,
  • zmianami skórnymi,
  • łuszczycą.

Wymienione symptomy mogą wskazywać na to, że organizm nie toleruje glutenu. W takiej sytuacji należy zrezygnować z produktów zawierających szkodliwe białko na pewien czas. Warto również skonsultować te objawy z gastrologiem. Jeśli jednak zostanie zdiagnozowana celiakia lub alergia na gluten, konieczne będzie jego całkowite wykluczenie z diety. Na początku może być to trudne, ale bardzo szybko można się przyzwyczaić do nowych zasad żywieniowych.

Jak wybierać pieczywo bezglutenowe?

Osoby, których organizm nie toleruje glutenu, powinny wybierać pieczywo produkowane bez użycia białka roślinnego. Zakupy należy robić bardzo ostrożnie, aby przez przypadek nie kupić produktu zawierającego gluten. Niektóre wypieki z bezpiecznej mąki mogą mieć w składzie to białko, ponieważ ciasto mogło mieć styczność z wyrobami pszennymi lub żytnimi. Z tego powodu należy wybierać pieczywo bezglutenowe oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa. Jest to znak ogólnoeuropejski, wskazujący na to, że produkt był na pewno wyprodukowany bez użycia glutenu.

Symbol został zatwierdzony przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią. Produkty posiadające ten znak są tworzone w certyfikowanych piekarniach, które spełniają warunki Europejskiego Systemu Licencyjnego. W naszej ofercie znajduje się wiele wyrobów ze wspomnianym symbolem. Są one jak najbardziej bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię i uczulonych na gluten. Warto pamiętać, że Przekreślony Kłos to znak towarowy, którego używanie bez licencji jest niedopuszczalne. Dzięki temu kupując produkty z tym symbolem można mieć pewność, że nie zaszkodzą zdrowiu i będą w pełni wartościowe. Oprócz Przekreślonego Kłosa produkty pozbawione glutenu są oznaczone również jako OATS-PL. Wybierając się na zakupy, warto zwracać uwagę na te symbole.

Z czego powstaje pieczywo bezglutenowe?

Piekarze zostali postawieni przed trudnym zadaniem, gdy musieli wyprodukować chleb, bułki oraz inne produkty spożywcze bez glutenu. To białko roślinne jest chętnie wykorzystywane w piekarnictwie ze względu na swoje liczne właściwości. Kiedy jednak okazało się, że wiele osób jest na niego uczulonych, postanowiono wyjść naprzeciw takim Klientom i stworzyć pełnowartościowe pieczywo bezglutenowe. Najczęściej jest ono wypiekane z następujących mąk lub mieszanek tych mąk:

  • gryczanej,
  • kukurydzianej,
  • migdałowej,
  • ryżowej,
  • sojowej,
  • kokosowej,
  • jaglanej,
  • amarantusowej.

Pieczywo bezglutenowe bardzo często powstaje również z mąki produkowanej z ciecierzycy, tapioki lub komosy ryżowej. Wybór jest duży, dlatego bez problemu można przygotować różne wypieki pozbawione szkodliwego dla osób z celiakią białka roślinnego. Okazuje się również, że możliwe jest przygotowywanie pieczywa pozbawionego glutenu z mąki owsianej lub płatków owsianych, ale w takim przypadku bardzo istotne jest, aby te składniki nie były zanieczyszczone białkiem roślinnym.

Zwracanie uwagi na skład kupowanych produktów może wpłynąć na zdrowie, dlatego jest to tak ważne. Etykiety artykułów spożywczych powinny czytać przede wszystkim osoby mające alergię na gluten lub cierpiące na celiakię. Początkowo nowa dieta może być problematyczna i wymagać znacznie więcej czasu, ale bardzo szybko można się do niej przyzwyczaić. Okazuje się bowiem, że produkty bez glutenu są tak samo dobre, jak te zawierające białko roślinne, a niekiedy nawet lepsze.

Produkty dodane do schowka
Produkt dodany do porównania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.