makarony


Makarony bezglutenowe

Makarony bezglutenowe są polecane przede wszystkim osobom, które nie tolerują glutenu, mają alergię na pszenicę lub cierpią na celiakię. Są to produkty przygotowane wyłącznie ze składników niezawierających w swoim składzie glutenu. Można je wprowadzić do diety, wyłączając z niej pszenicę, żyto czy jęczmień. To, że ktoś nie powinien spożywać glutenu, nie oznacza, że musi całkowicie zrezygnować z jedzenia makaronów. Na rynku dostępne są zdrowe zamienniki, dzięki którym możliwe stanie się przygotowanie np. spaghetti.

Gluten jest ceniony w gastronomii, ponieważ nadaje potrawom odpowiedni smak oraz konsystencję. Okazuje się jednak, że nie wszyscy mogą go spożywać. Istnieją choroby, przez które należy zrezygnować z jedzenia dań zawierających gluten. Nieprzestrzeganie diety prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu. Dla wielu osób ratunkiem okazują się makarony i inne produkty bezglutenowe. Okazują się zdrowsze, dlatego na ich wybór decyduje się coraz więcej osób. Mogą je spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci.

Rodzaje makaronów bezglutenowych

Dostępne są różne rodzaje makaronów bezglutenowych, dzięki czemu każdy może dopasować ich kształt oraz smak do własnych upodobań. Najbardziej popularne okazują się makarony:

  • kukurydziane,
  • gryczane,
  • ryżowe,
  • z ciecierzycy,
  • z zielonego groszku.

Są to świetne dodatki do wielu dań. Urozmaicają smak serwowanych potraw, a także wpływają pozytywnie na zdrowie oraz samopoczucie, zwłaszcza osób, które nie tolerują glutenu. Mogą być jednak spożywane przez wszystkich. Makarony bezglutenowe można kupić w różnych kształtach, podobnie jak zwykłe makarony zawierające gluten. Dostępne są w formie m.in. muszelek, rurek czy wstążek. Ich wybór zależy przede wszystkim od upodobań osoby kupującej, a także od dania, do którego ma zostać wykorzystany produkt.

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.