c11-2019
  • test

Żywność koszerna

Żywność koszerna

Żywność koszerna to taka, którą wyprodukowano w oparciu o restrykcyjne zasady wywiedzione z żydowskiej praktyki religijnej, a przede wszystkim – natchnionych pism. To właśnie w oparciu o Torę, czyli pierwszych pięć ksiąg Biblii, wytwarza się produkty i sporządza receptury dań spożywanych przez ortodoksyjnych Żydów. Wedle tych zasad wolno posilać się mięsem zwierząt przeżuwających o „rozszczepionych” kopytach, koszerne jest też mięso zwierząt wodnych z łuskami i płetwami. Wolno również spożywać niektóre gatunki ptaków. Żydom zakazuje się więc spożywania mięsa wielbłądów, świń i zajęcy. Pierwszy zakaz zdaje się być dość egzotyczny, ale nie należy zapominać, kiedy i w jakich szerokościach geograficznych kształtowały się te zasady. Nie wolno też jeść owoców morza oraz owadów (z wyjątkiem tych, których tylne kończyny wyrastają ponad głowę – stąd wolno spożywać szarańczę).

Dodatkowo ściśle regulowane są warunki uboju rytualnego, a także wyznaczone są te części ciała zwierząt dozwolonych do spożycia, których jeść nie wolno. Restrykcyjne wymogi dotyczą i innych artykułów. Znane są zasady związane z produkcją i spożyciem pieczywa, trunków oraz owoców. Zapewniamy, że dostarczane przez nas produkty spełniają wszystkie rytualne obostrzenia. Dbamy o sprawdzonych dostawców i mamy produkty najwyższej jakości. Zadzwoń i zapytaj – pozostajemy do Twojej dyspozycji.

Jest 42 produktów.

Pokazano 1-25 z 42 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku