Daktyle to owoce daktylowca właściwego, czyli palmy daktylowej. Palma daktylowa to drzewo dożywające stu lat, jedna z najstarszych roślin jadalnych: udomowiono ją już około 6 tysięcy lat temu.
Owoce daktylowca są owalne, o brązowawej skórce, kryjącej jasny, bardzo słodki miąższ.
Serwuje się je na deser, dodaje do ciast, wyrabia z nich dżemy i syrop zastępujący cukier. Można je jadać na surowo lub suszone- i takie znamy w Europie.
składniki: daktyle 100%
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1258kJ/296kcal
- tłuszcz: 0,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1g
- węglowodany: 74g w tym cukry: 65g
- białko: 2g
- sól: 0,09g
Produkt może zawierać alergeny: sezam, seler, orzeszki arachidowe i inne orzechy.