BIO grzyby suszone, ekologiczne grzyby Shiitake
Grzyby shiitake zwane inaczej twardziakami japońskimi uprawiane są na martwych kłodach drzew liściastych. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Wpływają na odzyskanie witalności, wzmacniają system odpornościowy oraz pomagają w zwalczaniu stresu. Szczególnie cenione w kuchni wschodniej.
Zaleca się aby grzyby shiitake poddawać krótkotrwałej obróbce cieplnej (ok. 5 min.), w przeciwnym razie twardnieją. W zależności od użycia (np. do sosów) warto namoczyć je ok. 30 min.
masa netto: 50g
składniki: shiitake (grzyby suszone)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1259kJ/302kcal
- tłuszcz: 6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8g
- węglowodany: 25g w tym cukry: 3,7g
- białko: 20g
- sól: 0,03g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko łącznie z laktozą.
Produkt rolnictwa ekologicznego.