Amarantus (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata.
Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną,
uznaną za świętą przez Inków i Azteków. Odkryty na nowo szarłat coraz częściej nazywany bywa zbożem XXI wieku.
Preparowane, ekspandowane ziarno amarantusa doskonale smakuje jako dodatek do: jogurtu,
kefiru, mleka, miodu, musli, lodów. Posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza i stanowi bogate źródło błonnika i białka.
składniki: ekspandowane nasiona amarantusa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1580kJ/376kcal
- tłuszcz: 7,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6g
- węglowodany: 57g w tym cukry: 2,6g
- błonnik: 9,7g
- białko: 16g
- sól: 0,03g
Produkt rolnictwa ekologicznego.