- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 452 odwiedzin

Bezglutenowe kluski kładzione to szybki i łatwy pomysł na smaczną kolację. Przygotowane na bazie twarogu, są delikatne i idealnie komponują się z ulubionymi dodatkami.
Bezglutenowe kluski kładzione
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa
Kategoria: kolacja
Liczba porcji: 3
Kaloryczność: ok. 451 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Składniki:
- ½ kg twarogu półtłustego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki mąki ryżowej białej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dobrze zblenduj na gładką masę.
- Zagotuj wodę z solą. Nabieraj niewielką porcję ciasta na łyżkę i szybkim ruchem strącaj ciasto do średnio gotującej się wody.
- Po minucie zamieszaj w garnku, tak aby kluski odkleiły się od dna. Odczekaj jeszcze 2-4 minuty, aż będą gotowe i wyłów je cedzakiem.
- Podawaj z roztopionym masłem i cukrem waniliowym lub zmiksowanymi truskawkami.
Porady:
Nie dodawaj od razu całej mąki, możesz próbować z mniejszą lub większą ilością, w zależności od konsystencji twarogu. Jeśli dodasz mało mąki, kluski będą miększe i mniej zbite, ale mogą się bardziej rozlatywać. Warto się wtedy zastanowić nad dodatkiem małej ilości gumy ksantanowej.