Makaron z kiełkami fasoli mung

Dieta: wegetariańska

Kategoria: obiad

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 446 kcal na porcję

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 200 g kapusty białej
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki wody
  • pęczek zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Usmaż jajka na maśle na ściętą jajecznicę i odstaw na bok.
  2. Marchewkę i kapustę posiekaj na cienkie podłużne paski. Na oliwie podsmaż przez około 2 minuty starty imbir i posiekany czosnek.
  3. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez parę minut, aby delikatnie zmiękły. Wrzuć kiełki fasoli i smaż przez kolejne minuty.
  4. W miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier, skrobię i wodę. Na patelni z warzywami dorzuć makaron i jajka, wymieszaj i wlej sos. Podgrzewaj przez minutę.
  5. Podawaj z zieloną cebulką i sezamem.

Porady:

Makaron z brązowego ryżu ma niższy indeks glikemiczny i więks zą wartość odżywczą niż zwykły makaron ryżowy. Dzięki użyciu kiełków z fasoli mung wzbogacisz potrawę o białko pochodzenia roślinnego. Kiełki te bardzo dobrze nadają się do potraw stir-fry, sałatek i kanapek. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.

Zobacz wpisy autora
Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania