Wysokiej jakości zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru.
Matcha tradycyjnacharakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką. Pozyskuje się ją z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów dojrzewających
pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu uzyskuje się wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a liście nabierają intensywnego zielonego koloru. Kiedy dojrzeją są zbierane, delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.
Pochodzi z rejonu Uji w Prefekturze Kioto(znanego z najstarszych upraw japońskiej herbaty o najwyższej jakości).
Przygotowanie: do filiżanki wsypać 1 łyżeczkę proszku herbacianego, rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody
(używając np. spieniacza do mleka lub bambusowej trzepaczki) a następnie dopełnić filiżankę gorącą (80ºC) wodą.