matcha BIO


Matcha bio to japońska herbata o niezwykłych właściwościach. Jej trudne do przecenienia szerokie działanie znane jest od setek lat. Jedni widzą początek rytuału picia matchy w XIII w., inni sądzą, że jest jeszcze starszy i dają mu tysiąc lat! Tradycja wiąże napój z buddyjskim mistrzem, który dostrzegł niezwykłe działanie wywaru. Zauważył, że herbata sprzyja koncentracji i jasności myślenia.

Już sam proces uprawy i produkcji herbaty jest na tyle interesujący i wyjątkowy, że musi przesądzać o jej „tajemnych” właściwościach. Nazwa napoju pochodzi od specjalnej techniki zbioru liści. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorem krzaki okrywane są matami, których zadaniem jest bronić roślinę przed dostępem światła słonecznego. Tak spreparowane krzaki wypuszczają blednące listki, a w ich sokach wzrasta poziom aminokwasów. Zebrane liście suszy się, a później proszkuje. I na tym etapie szanowana jest długa i bogata tradycja. Do ucierania liści używa się bowiem kamiennych żaren. To pracochłonny proces, który zajmuje niemało czasu. Dzięki temu każda, najmniejsza nawet porcja matchy, to pasjonująca opowieść o wielowiekowej dbałości o każdy szczegół.

Smak i działanie matchy

Herbata charakteryzuje się cierpkim smakiem z lekką nutką goryczy i przebijającą się słodyczą. Jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Dzięki swym pobudzającym właściwościom stosowana jest niekiedy jako naturalny i zdrowy napój energetyczny. Matcha pobudza zawartą w liściach kofeiną, a dzięki innym substancjom – głównie L-teaninie – relaksujące i orzeźwiające działanie naparu wydłuża się.

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania