Olej migdałowy pozyskiwany z owoców migdałowca zwyczajnego (słodkie migdały), rośliny (krzew lub nieduże drzewo) pochodzącej z Azji Środkowej a obecnie występującej również w Afryce Północnej, Europie i Azji Zachodniej.
sposób pozyskiwania: wyciskanie na zimno z owoców.
właściwości: nawilżające, przeciwzapalne, zmiękczający
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- doustnie (-)
- na skórę (++++)
- dyfuzja (-)
sposób użycia: zewnętrzne: do masażu i wcierania
wskazania: skóra sucha, popękana, wrażliwa, szorstka, alergiczna, swędząca (także w przypadku dzieci), łuszczyca, egzema, suche, łamliwe włosy
składniki: Prunus amygdalus*, tokoferol (naturalna witamina E) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 3725kJ/900kcal
- tłuszcz: 99,95g
- węglowodany: 0,0g
- błonnik: 0,0g
- białko: 0,0g
- sól: 0,0g
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
oleju migdałowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.
Produkt rolnictwa ekologicznego.