Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Olejek pozyskiwany jest z mięty zielonej (kłosowej), jednego z najstarszych i najbardziej popularnych ziół na trawienie i kłopoty żołądkowe. Silnie aromatyczna ale delikatniejsza gdyż zawiera mniej mentolu niż mięta pieprzowa, powszechnie stosowana w kuchni jako przyprawa.
Sposób pozyskiwania: przez destylację parą wodną liści.
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
Właściwości: antyoksydacyjne
przecigrzybicze
przeciwbakteryjne
uspokajające
żółciopędne
Stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- doustnie (++)
- na skórę (++++!)
- dyfuzja (++++)
Sposób użycia:
- zewnętrzne: miejscowo wcierać 2- 3 krople (po rozcieńczeniu w oleju roślinnym) w skórę, skronie, kark
- wewnętrznie: 2 krople 3 razy dziennie na neutralnym nośniku (miód, kostka cukru trzcinowego, olej roślinny)
Wskazania: problemy żołądkowo- jelitowe i z trawieniem, zgaga, bóle głowy, migrena, choroba lokomocyjna, mdłości, brak koncentracji, nieświeży oddech
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku miętowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.