Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Olejek mirtowy pozyskiwany z liści zimozielonego krzewu występującego na obszarze basenu Morza Śródziemnego. W starożytnym Egipcie macerowano liście mirtu w winie uzyskując środek na gorączkę, infekcje, problemy żołądkowe. Posiada świeży, czysty zapach przypominający kamforę. W kuchni wykorzystuje się również jego owoce: jako przyprawę.
składniki: olejek mirtowy* (Myrtus communis ct cineole) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z liści
właściwości: przeciwbakteryjne, antyseptyczne, wiatropędne, stymulujące układ odpornościowy, przeciwzapalne, obkurczające śluzówkę, tonizujące i ściągające
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (++)
na skórę (++)
dyfuzja (+)
sposób użycia: zewnętrznie miejscowo wcierać w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem roślinnym); wewnętrznie doustnie 1 kropla raz dziennie na neutralnym nośniku (miód, oliwa, olej roślinny)
wskazania: biegunki, zakażenia pęcherza, problemy trawienne, hemoroidy, astma, problemy hormonalne, starzejąca się skóra (dodać do kremu), trądzik
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 6- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku mirtowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.