Pektyna to naturalny środek żelujący do wyrobu dżemów, marmolad, galaretek, konfitur. Pektyna amidowana wymaga mniejszego dodatku cukru. Porcja 30g na 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do owoców gotowanych z dodatkiem pektyny cukier dodajemy gdy owoce są całkowicie miękkie.
sposób użycia: do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z zawartością opakowania, gotować 3-5 min, dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia, dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20 min
masa netto: 150g
składniki: pektyna amidowana 100%
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy i sezam.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
producent:
BATOM.PL Józef Leśniak
ul. Fieldorfa - Nila 17
31-209 Kraków
Polska
tel.: +48 12 626 00 70
www.batom.pl