Filtruj według

Dostępność
Dostępność
Marka
Marka
Cena
Cena
c11-2019
  • test

quinoa BIO

quinoa BIO

Pośród świadomych konsumentów, nastawionych na zrównoważoną, obfitującą we wszystkie wartościowe składniki dietę, wielką popularnością cieszą się rośliny z grupy zbóż rzekomych. Najpopularniejsze z nich to amarantus i quinoa bio

Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z górskich rejonów Boliwii, Chile i Peru. Jej bogate właściwości odkryto już tysiące lat temu. Stanowiła bazę inkaskiego rolnictwa i wszędzie tam, gdzie warunki glebowe nie pozwalały na uprawę kukurydzy, zastępowała ją. O tym, jakie znaczenie miała dla Inków komosa, najlepiej świadczy fakt, że zawsze z początkiem sezonu pierwsze ziarnko quinoa siał sam inkaski wódz.

Chociaż quinoa nie jest zbożem, dostarcza organizmowi wszystkich tych wartości, które czerpane są ze zbóż. A ponieważ spokrewniona jest ze szpinakiem, jest też źródłem innych substancji odżywczych. Można zatem spożywać i jej liście, i ziarna. Quinoa obfituje w wapń, magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Co zaś najważniejsze, jest bogatym źródłem białka, ale nie zawiera przy tym glutenu. Odwiedź nasz sklep i zobacz, jakie produkty z komosy możemy Ci zaproponować. To nie tylko ziarno, ale też płatki, chrupkie pieczywo i zakwas chlebowy.

Jest 9 produktów.

Pokazano 1-9 z 9 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku