- Marcelina Banaś
- Porady
- 362 odwiedzin

Hummus z suszonymi pomidorami to szybka i zdrowa wegańska pasta, idealna na śniadanie lub przekąskę. Wykonany z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku oraz suszonych pomidorów, hummus ten zachwyca bogatym smakiem i jest pełen wartości odżywczych. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Hummus z suszonymi pomidorami
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: wegańska
Kategoria: śniadanie
Liczba porcji: 6
Kaloryczność: 190 kcal pasty na porcję
Czas przygotowania:
Składniki:
- 400g ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie oregano/bazylia
Sposób przygotowania:
- Do miksera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli masz problem z miksowaniem, możesz dodać do pasty parę łyżek zimnej wody.
Porady:
Zamiast korzystać z ciecierzycy z puszki, spróbuj sam ugotować ciecierzycę. Wyjdzie smaczniejsza i korzystniejsza cenowo. Wystarczy namoczyć suche nasiona przez cały dzień, a następnie ugotować pod przykryciem do miękkości. Pamiętaj, że podczas gotowania ciecierzyca podwaja swoją masę.