bezglutenowe naleśniki gryczane przepis

Bezglutenowe kluski kładzione to szybki i łatwy pomysł na smaczną kolację. Przygotowane na bazie twarogu, są delikatne i idealnie komponują się z ulubionymi dodatkami.

Bezglutenowe kluski kładzione

Dieta: bezglutenowa

Kategoria: kolacja

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: ok. 451 kcal na porcję

Czas przygotowania:

Całkowity czas:

Składniki:

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mąki ryżowej białej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dobrze zblenduj na gładką masę.
  2. Zagotuj wodę z solą. Nabieraj niewielką porcję ciasta na łyżkę i szybkim ruchem strącaj ciasto do średnio gotującej się wody.
  3. Po minucie zamieszaj w garnku, tak aby kluski odkleiły się od dna. Odczekaj jeszcze 2-4 minuty, aż będą gotowe i wyłów je cedzakiem.
  4. Podawaj z roztopionym masłem i cukrem waniliowym lub zmiksowanymi truskawkami.

Porady:

Nie dodawaj od razu całej mąki, możesz próbować z mniejszą lub większą ilością, w zależności od konsystencji twarogu. Jeśli dodasz mało mąki, kluski będą miększe i mniej zbite, ale mogą się bardziej rozlatywać. Warto się wtedy zastanowić nad dodatkiem małej ilości gumy ksantanowej.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...