- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 585 odwiedzin

Bezglutenowe naleśniki to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Dzięki prostym składnikom przygotujesz je szybko i z łatwością.
Bezglutenowe naleśniki gryczane
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa
Kategoria: śniadanie
Liczba porcji: 5
Kaloryczność: ok. 326 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej
- 4 jajka
- ¼ szklanka oliwy
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw masę na parę godzin, nawet całą noc.
- Przed smażeniem wymieszaj dobrze ciasto. Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj masło i wlej niecałą chochelkę masy na patelnię.
- Szybko rozprowadź ciasto po całej patelni przechylając patelnię. Gdy dół się zarumieni, drewnianą szpatułką przewróć naleśnika.
- Podawaj na słodko.
Porady:
Dzięki dodatkowi oliwy do ciasta, nie będzie potrzeba dodawania zbyt dużo tłuszczu do smażenia. Warto odstawić masę na parę godzin, mąka wtedy napęcznieje, a naleśniki będą smaczniejsze. Pamiętaj o mocnym rozgrzaniu patelni, aby pierwszy naleśnik wyszedł.