Bezglutenowe naleśniki to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Dzięki prostym składnikom przygotujesz je szybko i z łatwością.

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Dieta: bezglutenowa

Kategoria: śniadanie

Liczba porcji: 5

Kaloryczność: ok. 326 kcal na porcję

Czas przygotowania:

Całkowity czas:

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ szklanki mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • ¼ szklanka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw masę na parę godzin, nawet całą noc.
  2. Przed smażeniem wymieszaj dobrze ciasto. Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj masło i wlej niecałą chochelkę masy na patelnię.
  3. Szybko rozprowadź ciasto po całej patelni przechylając patelnię. Gdy dół się zarumieni, drewnianą szpatułką przewróć naleśnika.
  4. Podawaj na słodko.

Porady:

Dzięki dodatkowi oliwy do ciasta, nie będzie potrzeba dodawania zbyt dużo tłuszczu do smażenia. Warto odstawić masę na parę godzin, mąka wtedy napęcznieje, a naleśniki będą smaczniejsze. Pamiętaj o mocnym rozgrzaniu patelni, aby pierwszy naleśnik wyszedł.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...