W diecie ketogenicznej, jednym z wyzwań jest rezygnacja z tradycyjnych chlebów i wypieków. Jednak dzięki przepisowi na bułeczki z babkę jajową, możemy utrzymać niski poziom węglowodanów w naszej diecie, jednocześnie nie rezygnując z przyjemności spożywania ulubionych kanapek.

Bułeczki niskowęglowodanowe

Dieta: ketogeniczna, z niskim IG

Kategoria: wypieki

Liczba porcji: 4 średniej wielkości bułeczki

Kaloryczność: 230 kcal w 1 bułeczce

Czas przygotowania:

Czas pieczenia:

Całkowity czas:

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka zmieszaj z serkiem, nasionami, solą, sodą i czarnuszką. Dodaj babkę jajowatą i wszystko wymieszaj z białkami.
  3. Po paru minutach ciasto zgęstnieje tak, że łatwo będzie formować bułeczki. Piecz przez 40 minut.
  4. Po tym czasie zostaw bułeczki w uchylonym piekarniku, aby powoli wystygły.

Porady

Ważne jest, aby odczekać po upieczeniu, tak aby bułeczki ostygły. Wypiek będzie wilgotny w środku, a ostudzenie, sprawi, że struktura wypieku będzie lepsza. 

Powiązane produkty

Zobacz wpisy autora
Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania