- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 143 odwiedzin

Aromatyczny indyjski sos z nerkowcami i rodzynkami to doskonałe połączenie słodyczy i przypraw. Idealnie komponuje się z ryżem basmati.
Indyjski słodki sos z nerkowcami
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezmleczna, bezglutenowa
Kategoria: obiad
Liczba porcji: 4
Kaloryczność: 337 kcal na porcję bez ryżu
Czas przygotowania:
Składniki:
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- garść nerkowców
- ½ garści rodzynek
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 ziarna kardamonu
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki chilli
- 5 goździków
- liść laurowy
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- ½ kg kurczaka
- masło klarowane
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę, dodaj mleko kokosowe, przypraw garam masala i solą. Odstaw na parę godzin.
- Nerkowce i rodzynki zalej wodą i odstaw na 1h.
- Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym, podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz chilli i podpraż je przez chwilę.
- Dodaj czosnek, chilli, imbir i pastę pomidorową i podsmaż przez minutę.
- W międzyczasie zblenduj nerkowce i rodzynki z wodą na gładką masę. Do blendera dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami i zblenduj na gładko.
- Na patelni dodaj masło klarowane i podsmaż kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodaj zblendowany sos i zagotuj.
- Podawaj z ryżem basmati, świeżą kolendrą i wiórkami kokosowymi.
Porady:
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć mięsa z uda. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, dodaj więcej przypraw. Ryż basmati możesz ugotować z dodatkiem mrożonego groszku, ziaren kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego.