Aromatyczny indyjski sos z nerkowcami i rodzynkami to doskonałe połączenie słodyczy i przypraw. Idealnie komponuje się z ryżem basmati.

Indyjski słodki sos z nerkowcami

Dieta: bezmleczna, bezglutenowa

Kategoria: obiad

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 337 kcal na porcję bez ryżu

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • garść nerkowców
  • ½ garści rodzynek
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki chilli
  • 5 goździków
  • liść laurowy
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • ½ kg kurczaka
  • masło klarowane
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj mleko kokosowe, przypraw garam masala i solą. Odstaw na parę godzin.
  2. Nerkowce i rodzynki zalej wodą i odstaw na 1h.
  3. Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym, podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz chilli i podpraż je przez chwilę.
  4. Dodaj czosnek, chilli, imbir i pastę pomidorową i podsmaż przez minutę.
  5. W międzyczasie zblenduj nerkowce i rodzynki z wodą na gładką masę. Do blendera dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami i zblenduj na gładko.
  6. Na patelni dodaj masło klarowane i podsmaż kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodaj zblendowany sos i zagotuj.
  7. Podawaj z ryżem basmati, świeżą kolendrą i wiórkami kokosowymi.

Porady:

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć mięsa z uda. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, dodaj więcej przypraw. Ryż basmati możesz ugotować z dodatkiem mrożonego groszku, ziaren kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...