- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 1149 odwiedzin

Makaron z kiełkami fasoli mung
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: wegetariańska
Kategoria: obiad
Liczba porcji: 3
Kaloryczność: 446 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 2 marchewki
- 200 g kapusty białej
- 2 garści kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- pęczek zielonej cebulki
- 1 łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Usmaż jajka na maśle na ściętą jajecznicę i odstaw na bok.
- Marchewkę i kapustę posiekaj na cienkie podłużne paski. Na oliwie podsmaż przez około 2 minuty starty imbir i posiekany czosnek.
- Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez parę minut, aby delikatnie zmiękły. Wrzuć kiełki fasoli i smaż przez kolejne minuty.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier, skrobię i wodę. Na patelni z warzywami dorzuć makaron i jajka, wymieszaj i wlej sos. Podgrzewaj przez minutę.
- Podawaj z zieloną cebulką i sezamem.
Porady:
Makaron z brązowego ryżu ma niższy indeks glikemiczny i więks zą wartość odżywczą niż zwykły makaron ryżowy. Dzięki użyciu kiełków z fasoli mung wzbogacisz potrawę o białko pochodzenia roślinnego. Kiełki te bardzo dobrze nadają się do potraw stir-fry, sałatek i kanapek. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.