- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 31 odwiedzin

Rozgrzewające marchewkowe płatki jęczmienne to idealne zimowe śniadanie, pełne aromatycznych przypraw i wartości odżywczych.
Zimowe, marchewkowe płatki jęczmienne
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezmleczna, wegańska
Kategoria: śniadanie
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 461 kcal na porcję
Czas przygotowania: lub
Składniki:
- ½ szklanki płatków jęczmiennych
- ½ marchewki
- 1 szklanka mleka owsianego
- dojrzały banan
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty kardamonu
- szczypta pieprzu
- ½ garści nerkowców
Sposób przygotowania:
- Płatki ugotuj na mleku z kawałkami banana, tartą marchewką i przyprawami.
- Podawaj z pokruszonymi nerkowcami.
Porady:
Zamiast gotowania, możesz spróbować wymieszać wszystkie składniki w foremce do ciasta. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 20-30 minut. Aby sprawdzić, czy owsianka jest gotowa, wbij patyczek (np. wykałaczkę) w środek – jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że jest już upieczona.