Koszyk
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Makaron orkiszowy wałkowany i cięty. Produkowany ze świeżego przemiału ziarna orkiszowego. Jest ono mielone dzień przed produkcją makaronu co pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. Orkisz to stara, zapomniana odmiana pszenicy- prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym. Zawiera pełne, macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecany ludziom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę. Obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega schorzeniom wątroby, zapobiega powstaniu kamieni żółciowych (kasza orkiszowa), wspomaga krążenie oraz wydolność układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia organizm, poprawia krew, skórę, włosy i paznokcie, jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna, posiada wysoką wartość odżywczą. Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej niż którekolwiek ziarno pszeniczne, witamin i składników mineralnych.
składniki: mąka orkiszowa*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1500kJ/357kcal
- tłuszcz: 1,29g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,27g
- węglowodany: 73,04g w tym cukry: 1,99g
- błonnik: 3,85g
- białko: 10,56g
- sól: 0,015g
Alergeny: na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta i owsa.
Produkt rolnictwa ekologicznego.