Żywność niskobiałkowa PKU


Stosowanie diety opartej o żywność niskobiałkową bywa koniecznością pośród coraz szerszej grupy konsumentów. Przyczyn zmuszających do zmiany nawyków żywieniowych jest wiele. Jedna z nich to zbyt wysoki poziom zakwaszenia organizmu. Ograniczenie poziomu białka w przyjmowanych pokarmach zaleca się też osobom o chorych nerkach. Warto podkreślić, że w każdym ze wspomnianych przypadków białko należy poważnie ograniczyć, ale nie wyeliminować. Dzięki temu, choć eliminacja wiąże się z pewnymi niedogodnościami, nie ma potrzeby kompletnej rezygnacji z ulubionych produktów i potraw. Poważnym zaleceniem, które zmusza do zmiany nawyków, jest również zdiagnozowane PKU.

Czym jest PKU?

PKU to skrót nazwy przypadłości, której pełna nazwa w języku polskim to fenyloketonuria. W języku angielskim nazwa choroby pisana jest przez „ph”, co tłumaczy pochodzenia abrewiacji. PKU to dość rzadkie wrodzone schorzenie. Statystyki podpowiadają, że staje się udziałem jednego na ponad 8 tysięcy noworodków. Powodem przypadłości są zaburzenia w przetwarzaniu i przyswajaniu jednego ze składników białka – aminokwasu zwanego fenyloalaniną. PKU to poważna choroba mogąca trwale upośledzić organizm dziecka. Odkładająca się fenyloalanina prowadzi bowiem do uszkodzenia centralnego układu nerwowego. Dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta oparta o najwyższej jakości produkty. Takie też czekają na Ciebie w naszym sklepie.

Produkty dodane do schowka
Produkt dodany do porównania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.