- Marcelina Banaś
- Porady
- 207 odwiedzin

Makaron w sosie serowym z boczniakami to smaczne i sycące wegańskie danie, idealne na obiad. Delikatny makaron z soczewicy połączony z aromatycznym, kremowym sosem na bazie mleczka kokosowego i płatków drożdżowych, wzbogacony o smażone boczniaki i świeży szczypiorek, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych, a jego przygotowanie zajmuje tylko 20 minut.
Makaron w sosie serowym z boczniakami
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: wegańska
Kategoria: obiad
Liczba porcji: 4
Kaloryczność: 427 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Składniki:
- 300g makaronu (np. z soczewicy)
- 400ml mleczka kokosowego
- 500g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- garść szczypiorku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- garść kiełków groszku
- opcjonalnie wegański parmezan
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją.
- Boczniaki pokrój w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek.
- Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Duś chwilę pod przykryciem.
- Kiedy boczniaki staną się miękkie, zdejmij patelnię z gazu, dodaj płatki drożdżowe i posiekany szczypiorek.
- Sos wymieszaj z makaronem i podawaj posypany kiełkami i parmezanem wegańskim.
Porady:
Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej, aby uzyskać lepszy aromat. Jeśli chcesz, aby posiłek zawierał więcej białka, wykorzystaj makaron z roślin strączkowych, np. z soczewicy lub ciecierzycy.