- Marcelina Banaś
- Porady
- 209 odwiedzin

Pasta „jajeczna” z ciecierzycy to szybka i smaczna wegańska alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Idealna na śniadanie, przygotowywana z ugotowanej ciecierzycy, pestek dyni, czosnku, majonezu wegańskiego oraz aromatycznej soli kala namak. Ta pasta jest nie tylko pyszna, ale również pełna wartości odżywczych, a jej przygotowanie zajmuje tylko 10 minut.
Pasta "jajeczna" z ciecierzycy
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: wegańska
Kategoria: śniadanie
Liczba porcji: 4
Kaloryczność: 152 kcal pasty na porcję
Czas przygotowania:
Składniki:
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli kala namak
- 4 łyżeczki majonezu wegańskiego
- garść szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Pestki dyni rozdrobnij w mikserze.
- Dodaj ciecierzycę, zmiażdżony czosnek, majonez i sól i zmiksuj tak, żeby zostały kawałki ciecierzycy.
- Pastę wyciągnij z miksera i dodaj posiekany szczypiorek.
Porady:
Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, możesz dodać parę łyżek zimnej wody. Świetnie jednak sprawdza się starta rzodkiewka, aby dodać smaku i rozluźnić konsystencję pasty. Dodaj do pasty garść rzodkiewek. Eksperymentuj z ilością soli kala namak. Ma ona intensywny zapach jajka.