pasta jajeczna z ciecierzycy przepis

Pasta „jajeczna” z ciecierzycy to szybka i smaczna wegańska alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Idealna na śniadanie, przygotowywana z ugotowanej ciecierzycy, pestek dyni, czosnku, majonezu wegańskiego oraz aromatycznej soli kala namak. Ta pasta jest nie tylko pyszna, ale również pełna wartości odżywczych, a jej przygotowanie zajmuje tylko 10 minut.

Pasta "jajeczna" z ciecierzycy

Dieta: wegańska

Kategoria: śniadanie

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 152 kcal pasty na porcję

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli kala namak
  • 4 łyżeczki majonezu wegańskiego
  • garść szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni rozdrobnij w mikserze.
  2. Dodaj ciecierzycę, zmiażdżony czosnek, majonez i sól i zmiksuj tak, żeby zostały kawałki ciecierzycy.
  3. Pastę wyciągnij z miksera i dodaj posiekany szczypiorek.

Porady:

Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, możesz dodać parę łyżek zimnej wody. Świetnie jednak sprawdza się starta rzodkiewka, aby dodać smaku i rozluźnić konsystencję pasty. Dodaj do pasty garść rzodkiewek. Eksperymentuj z ilością soli kala namak. Ma ona intensywny zapach jajka.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Powiązane produkty

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...