- Marcelina Banaś
- Porady
- 52 odwiedzin
Każdy rodzaj herbaty będzie wymagał innych warunków parzenia, aby uzyskać pełnie smaku i korzyści zdrowotnych. Ważne są:
- temperatura wody
- czas parzenia
- ilość użytych liści
- sposób parzenia
Temperatura parzenia
Optymalna temperatura parzenia herbaty zależy od jej rodzaju - herbaty o krótkim okresie utleniania, takie jak zielona czy biała, najlepiej parzyć w niższych temperaturach, które wahają się od 70 do 90°C. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Z kolei herbaty z dłuższym okresem utleniania, jak herbata czarna, wymagają wyższych temperatur (około 100°C) dla wydobycia pełni smaku i aromatu.
Czas parzenia i ilość użytych liści
Czas parzenia może się różnić w zależności od odmiany herbaty, trwając od kilkudziesięciu sekund do nawet 10 minut. Wpłynie to na smak naparu. Warto jednak zauważyć, że moc herbaty zależy od ilości użytych liści, a nie od czasu parzenia. Zazwyczaj sugeruje się jedną łyżeczkę liści na filiżankę wody (200 ml).
Sposób parzenia
Co ciekawe sposób parzenia powinien zależeć od tego czy dany rodzaj herbaty można ponownie parzyć. Dzięki ponownemu parzeniu z użyciem tych samych liście napar osiągnie inny smak oraz aromat. Liście herbaty po zaparzeniu powinno się usunąć z wody przez wyjęcie sitka z zaparzacza lub odcedzenie herbaty podczas serwowania.
Sposoby parzenia herbat i naparów - przykłady
Herbata czarna
Składnik | Herbata czarna (liście) |
---|---|
Ilość | 1 łyżeczka na filiżankę |
Temperatura wody | 90-100°C |
Czas parzenia | 3-5 minut |
Herbata zielona
Składnik | Herbata zielona (liście) |
---|---|
Ilość | 1 łyżeczka na filiżankę |
Temperatura wody | 70-80°C |
Czas parzenia | 2-3 minut |
Herbata biała
Składnik | Herbata biała (liście) |
---|---|
Ilość | 1-2 łyżeczek na filiżankę |
Temperatura wody | 80-90°C |
Czas parzenia | 4-5 minut |
Herbata Oolong
Składnik | Herbata Oolong (liście) |
---|---|
Ilość | 1-2 łyżeczek na filiżankę |
Temperatura wody | 90-95°C |
Czas parzenia | 2-3 minut |
Herbata Pu-Erh
Składnik | Herbata Pu-Erh (liście) |
---|---|
Ilość | 1 łyżeczka na filiżankę |
Temperatura wody | 95-100°C |
Czas parzenia | 3-5 minut |
Napary (tzw. herbaty ziołowe)
Składnik | Tzw. herbata ziołowa (liście) |
---|---|
Ilość | w zależności od zioła, ok. 1 łyżeczka na filiżankę |
Temperatura wody | 90-100°C |
Czas parzenia | 5-15 minut |
Powiązane produkty
-
Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo parzyć najpopularniejsze herbaty i napary i rozkoszuj się ulubionymi...
-
Poczuj smak i aromat Azji z naszym łatwym przepisem na makaron z kiełkami fasoli mung. To propozycja idealna dla...
-
Kiełki, czyli kiełkujące nasiona, pomimo swojej niewielkiej wielkości, posiadają imponujący profil odżywczy....
-
Potencjał ziół w naszej diecie w postaci przypraw czy naparów jest nie do opisania. Napary to nie tylko napoje o...
-
Spróbuj szybkiej i zdrowej przekąski z pałeczkami otrębowymi - idealna kombinacja smaku i wartości odżywczych dla...
-
Herbata to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie. Oferuje nie tylko wiele korzyści zdrowotnych, ale ma...