Każdy rodzaj herbaty będzie wymagał innych warunków parzenia, aby uzyskać pełnie smaku i korzyści zdrowotnych. Ważne są:

  • temperatura wody 
  • czas parzenia 
  • ilość użytych liści
  • sposób parzenia 

Temperatura parzenia

Optymalna temperatura parzenia herbaty zależy od jej rodzaju - herbaty o krótkim okresie utleniania, takie jak zielona czy biała, najlepiej parzyć w niższych temperaturach, które wahają się od 70 do 90°C. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Z kolei herbaty z dłuższym okresem utleniania, jak herbata czarna, wymagają wyższych temperatur (około 100°C) dla wydobycia pełni smaku i aromatu.

Czas parzenia i ilość użytych liści

Czas parzenia może się różnić w zależności od odmiany herbaty, trwając od kilkudziesięciu sekund do nawet 10 minut. Wpłynie to na smak naparu. Warto jednak zauważyć, że moc herbaty zależy od ilości użytych liści, a nie od czasu parzenia. Zazwyczaj sugeruje się jedną łyżeczkę liści na filiżankę wody (200 ml).

Sposób parzenia

Co ciekawe sposób parzenia powinien zależeć od tego czy dany rodzaj herbaty można ponownie parzyć. Dzięki ponownemu parzeniu z użyciem tych samych liście napar osiągnie inny smak oraz aromat. Liście herbaty po zaparzeniu powinno się usunąć z wody przez wyjęcie sitka z zaparzacza lub odcedzenie herbaty podczas serwowania. 

Sposoby parzenia herbat i naparów - przykłady

Herbata czarna

Przygotowanie herbaty czarnej
Składnik Herbata czarna (liście)
Ilość 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 90-100°C
Czas parzenia 3-5 minut

 

Herbata zielona

Przygotowanie herbaty zielonej
Składnik Herbata zielona (liście)
Ilość 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 70-80°C
Czas parzenia 2-3 minut

 

Herbata biała

Przygotowanie herbaty białej
Składnik Herbata biała (liście)
Ilość 1-2 łyżeczek na filiżankę
Temperatura wody 80-90°C
Czas parzenia 4-5 minut

 

Herbata Oolong

Przygotowanie herbaty Oolong
Składnik Herbata Oolong (liście)
Ilość 1-2 łyżeczek na filiżankę
Temperatura wody 90-95°C
Czas parzenia 2-3 minut

 

Herbata Pu-Erh

Przygotowanie herbaty Pu-Erh
Składnik Herbata Pu-Erh (liście)
Ilość 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 95-100°C
Czas parzenia 3-5 minut

 

Napary (tzw. herbaty ziołowe)

Przygotowanie napraru
Składnik Tzw. herbata ziołowa (liście)
Ilość w zależności od zioła, ok. 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 90-100°C
Czas parzenia 5-15 minut

Zobacz wpisy autora
Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania