Chleb jaglany to doskonały wybór na zdrowe i smaczne śniadanie. Dzięki bezglutenowym składnikom idealnie sprawdzi się w diecie osób z nietolerancją glutenu.

Chleb jaglany

Dieta: bezglutenowa

Kategoria: śniadanie

Wielkość: 1 keksówka 28 cm

Kaloryczność: ok. 2256 kcal na bochenek

Czas przygotowania:

Całkowity czas:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • ¼ szklanka octu jabłkowego
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej
  • 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka skrobi z tapioki
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej do 38°C, następnie wymieszaj w dużej misce razem z miodem i drożdżami. Po ok. 10 minutach na powierzchni powinny formować się bąbelki.
  2. Dodaj babkę jajowatą i ocet, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby masa zgęstniała.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąki, płatki i sól, a następnie dodaj mokre składniki. Ciasto wyrabiaj przez ok. 2 minuty.
  4. Podłużną formę do chleba wysmaruj olejem i obsyp obficie mąką jaglaną. Przełóż ciasto do formy, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230°C. Na wierzch chleba połóż parę kostek lodu i przykryj go folią aluminiową, ale tak, żeby folia nie dotykała chleba. Wstaw go do piekarnika na 30 minut.
  6. Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 200°C, wyrzuć folię i piecz przez następne 30 minut, aż chleb się zarumieni. Po upieczeniu, przed krojeniem, pozostaw na godzinę do wystygnięcia.

Porady:

Mąkę i płatki jaglane możesz zamienić na dowolną mąkę i płatki bezglutenowe np. owsiane lub gryczane.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...