- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 930 odwiedzin

Chleb jaglany to doskonały wybór na zdrowe i smaczne śniadanie. Dzięki bezglutenowym składnikom idealnie sprawdzi się w diecie osób z nietolerancją glutenu.
Chleb jaglany
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa
Kategoria: śniadanie
Wielkość: 1 keksówka 28 cm
Kaloryczność: ok. 2256 kcal na bochenek
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- ¼ szklanka octu jabłkowego
- 2 łyżki łuski babki jajowatej
- 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka skrobi z tapioki
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzej do 38°C, następnie wymieszaj w dużej misce razem z miodem i drożdżami. Po ok. 10 minutach na powierzchni powinny formować się bąbelki.
- Dodaj babkę jajowatą i ocet, wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby masa zgęstniała.
- W drugiej misce wymieszaj mąki, płatki i sól, a następnie dodaj mokre składniki. Ciasto wyrabiaj przez ok. 2 minuty.
- Podłużną formę do chleba wysmaruj olejem i obsyp obficie mąką jaglaną. Przełóż ciasto do formy, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 230°C. Na wierzch chleba połóż parę kostek lodu i przykryj go folią aluminiową, ale tak, żeby folia nie dotykała chleba. Wstaw go do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 200°C, wyrzuć folię i piecz przez następne 30 minut, aż chleb się zarumieni. Po upieczeniu, przed krojeniem, pozostaw na godzinę do wystygnięcia.
Porady:
Mąkę i płatki jaglane możesz zamienić na dowolną mąkę i płatki bezglutenowe np. owsiane lub gryczane.