Deser z tapioki z morelami

Dieta: bezglutenowa, wegańska

Kategoria: przekąska

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 361 kcal na porcję

Czas przygotowania:

Całkowity czas:

Składniki:

  • 100g perełek tapioki
  • 500ml mleka kokosowego
  • 7 dojrzałych morel
  • saszetka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Perełki tapioki przepłucz i zalej mlekiem na ok 2h.
  2. Po tym czasie dodaj cukru waniliowego i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż tapioka stanie się półprzezroczysta i przybierze żelową konsystencję.
  3. Przelej do miseczek i ostudź. Podawaj ze zmiksowanymi na gładki mus morelami.

Porady:

Jeśli podczas gotowania budyń okaże się za gęsty, dodaj więcej wody lub mleka. Używaj cukru z prawdziwą wanilią. Jeśli morele okażą się za mało słodkie, możesz dodać do nich słodzik, ale polecam wybierać dojrzałe morele lub inne słodkie sezonowe owoce, aby wykorzystać naturalną słodycz natury.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Powiązane produkty

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...