- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 790 odwiedzin

Deser z tapioki z morelami
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa, wegańska
Kategoria: przekąska
Liczba porcji: 2
Kaloryczność: 361 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Składniki:
- 100g perełek tapioki
- 500ml mleka kokosowego
- 7 dojrzałych morel
- saszetka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Perełki tapioki przepłucz i zalej mlekiem na ok 2h.
- Po tym czasie dodaj cukru waniliowego i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż tapioka stanie się półprzezroczysta i przybierze żelową konsystencję.
- Przelej do miseczek i ostudź. Podawaj ze zmiksowanymi na gładki mus morelami.
Porady:
Jeśli podczas gotowania budyń okaże się za gęsty, dodaj więcej wody lub mleka. Używaj cukru z prawdziwą wanilią. Jeśli morele okażą się za mało słodkie, możesz dodać do nich słodzik, ale polecam wybierać dojrzałe morele lub inne słodkie sezonowe owoce, aby wykorzystać naturalną słodycz natury.