Surówka z kalarepy i marchewki przepis

Surówka z kalarepy i marchewki to lekka, odświeżająca propozycja na obiad, idealna dla osób poszukujących zdrowych, bezglutenowych i wegetariańskich przepisów. Dzięki połączeniu chrupiącej kalarepy, słodkiej marchewki oraz jabłka z delikatnym jogurtem, surówka ta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna, a jej przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut.

Surówka z kalarepy i marchewki

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Kategoria: obiad

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 63 kcal na porcję

Czas przygotowania:

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 2 młode marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłko, aby miało delikatniejszy smak, zetrzyj na małych oczkach.
  3. Dodaj jogurt i dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Porady:

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność surówek, zamiast śmietany używaj gęstego jogurtu. Nie omijaj jabłka w surówce, doda ono słodyczy. Jeśli nie lubisz intensywnego smaku jabłka, spróbuj zetrzeć je na małych oczkach.

Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Loading...