- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 810 odwiedzin

Surówka z kalarepy i marchewki to lekka, odświeżająca propozycja na obiad, idealna dla osób poszukujących zdrowych, bezglutenowych i wegetariańskich przepisów. Dzięki połączeniu chrupiącej kalarepy, słodkiej marchewki oraz jabłka z delikatnym jogurtem, surówka ta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna, a jej przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut.
Surówka z kalarepy i marchewki
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Kategoria: obiad
Liczba porcji: 4
Kaloryczność: 63 kcal na porcję
Czas przygotowania:
Składniki:
- 2 kalarepy
- 2 młode marchewki
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko, aby miało delikatniejszy smak, zetrzyj na małych oczkach.
- Dodaj jogurt i dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Porady:
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność surówek, zamiast śmietany używaj gęstego jogurtu. Nie omijaj jabłka w surówce, doda ono słodyczy. Jeśli nie lubisz intensywnego smaku jabłka, spróbuj zetrzeć je na małych oczkach.