Propolis, zwany także kitem pszczelim, jest używany przez pszczoły do wewnętrznego uszczelniania ula. Ma on stanowić ochronę przed najdrobniejszymi patogenami, jak bakterie czy grzyby. Sprawdza się w tym zadaniu doskonale, gdyż posiada ogromne właściwości bakteriobójcze. Propolis jest substancją lepką, o brunatnej barwie. Wyglądem przypomina żywicę. Doskonale rozpuszcza się w alkoholu etylowym. Polecany osobom często zapadającym na grypę. Propolis jest skutecznym lekarstwem na parodontozę oraz zapalenie dziąseł: należy żuć kulkę propolisu, tak jak robi się to z gumą (i jak robiono już w starożytnym Egipcie). Cierpiącym na stany zapalne żołądka poleca się picie herbaty z 30 kroplami nalewki propolisowej około pół godziny przed posiłkiem.
Typowa nalewka propolisowa składa się ze 150 mililitrów wody, 50 gramów propolisu i 350 mililitrów spirytusu etylowego. Po około trzech tygodniach i codziennym mieszaniu, nalewkę należy przecedzić. Tak przyrządzona nadaje się do spożycia. Osobom często chorującym na grypę, przeziębienia, nieżyt nosa oraz anginę zaleca się przyjmowanie 20 kropli na łyżeczce cukru, trzy razy dziennie. Nalewkę można także dodawać do herbaty w proporcjach 30 kropel na jedną szklankę lub, szczególnie przy zapaleniu gardła oraz tchawicy, 50 kropel na szklankę wywaru z rumianku, jednak ta forma jest przeznaczona jedynie do płukania gardła.
Propolis może wywoływać uczulenia.