Żywność bezlaktozowa


Brak tolerancji na laktozę jest powszechną przypadłością. Z tego powodu bardzo dużo osób musi sięgać po żywność bezlaktozową. Laktoza to cukier mleczny – bogate źródło energii i ważny czynnik stymulujący gospodarkę hormonalną. Za wchłanianie obecnej w mleku ssaków laktozy odpowiada jeden z enzymów trawiennych – występująca w jelicie cienkim laktaza. To właśnie za jej sprawą substancja rozpada się na przyswajane cukry proste.

Oczywistym źródłem laktozy są mleko i wszelkie jego przetwory. Warto jednak zaznaczyć, że w dobie wysoko przetworzonej żywności na mleczny cukier natknąć można się również w wielu innych produktach. Należy więc uważnie czytać skład wyrobów piekarskich – chleba i słodyczy, płatków śniadaniowych, czekolad, dań błyskawicznych, ale też wędlin oraz niektórych leków. Nietolerancja na laktozę może objawiać się wieloma przykrymi przypadłościami trawiennymi, np. bólem brzucha, wzdęciami, gazami czy mdłościami.

Czym zastąpić produkty zawierające laktozę?

Na dietę pozbawioną laktozy powinny przejść głównie osoby z nietolerancją cukru mlecznego, a także z alergią na mleko. Jest ona odpowiednia również dla pacjentów mających problem ze schorzeniami i stanami zapalanymi jelit. Istnieje wiele sposobów, by zapobiegać nieprzyjemnym skutkom zjedzenia produktów z laktozą. W pierwszym rzędzie poleca się ograniczenie pokarmów mlecznych i zastąpienie ich zdrowymi odpowiednikami, które są dostępne w naszym sklepie bezglutenowym online. Co jednak istotne – raczej rzadko trzeba je kompletnie wyeliminować. Na sklepowych półkach jest również dostępna coraz szersza gama wyrobów mlecznych opartych o surowiec bez laktozy. Poleca się też spożywanie mleczek roślinnych. Ich wybór jest naprawdę duży! Mleko krowie można więc zastąpić mleczkiem sojowym, migdałowym, kokosowym, ryżowym, owsianym, konopnym i wieloma innymi.

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.