Żywność bezlaktozowa


Brak tolerancji na laktozę jest przypadłością dość powszechną. Szacuje się, że nawet czwarta część populacji Polski zmuszona jest sięgać po żywność bezlaktozową. Laktoza to cukier mleczny – bogate źródło energii i ważny czynnik stymulujący gospodarkę hormonalną. Za wchłanianie obecnej w mleku ssaków laktozy odpowiada jeden z enzymów trawiennych – występująca w jelicie cienkim laktaza. To właśnie za jej sprawą substancja rozpada się na przyswajane cukry proste.

Oczywistym źródłem laktozy są mleko i wszelkie jego przetwory. Warto jednak zaznaczyć, że w dobie wysoko przetworzonej żywności na mleczny cukier natknąć można się również w wielu innych produktach. Należy więc uważnie czytać skład wyrobów piekarskich – chleba i słodyczy, płatków śniadaniowych, czekolad, dań błyskawicznych, ale też wędlin oraz niektórych leków. Nietolerancja na laktozę może objawiać się wieloma przykrymi przypadłościami trawiennymi, powoduje bóle brzucha, wzdęcia, gazy i mdłości.

Istnieje wiele sposobów, by radzić sobie z tym problemem. W pierwszym rzędzie poleca się ograniczenie pokarmów mlecznych. Co jednak istotne – raczej rzadko trzeba je kompletnie wyeliminować. Na sklepowych półkach jest również dostępna coraz szersza gama wyrobów mlecznych opartych o surowiec bez laktozy. Poleca się też spożywanie mleczek roślinnych. Ich wybór jest naprawdę duży! Mleko krowie można więc zastąpić mleczkiem sojowym, migdałowym, kokosowym, ryżowym, owsianym, konopnym i wieloma, wieloma innymi. Zobacz, czym jeszcze możesz wzbogacić swoją dietę!

Produkty dodane do schowka
Produkt dodany do porównania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności.