c11-2019
  • test

Żywność bezlaktozowa

Żywność bezlaktozowa

Brak tolerancji na laktozę jest przypadłością dość powszechną. Szacuje się, że nawet czwarta część populacji Polski zmuszona jest sięgać po żywność bezlaktozową. Laktoza to cukier mleczny – bogate źródło energii i ważny czynnik stymulujący gospodarkę hormonalną. Za wchłanianie obecnej w mleku ssaków laktozy odpowiada jeden z enzymów trawiennych – występująca w jelicie cienkim laktaza. To właśnie za jej sprawą substancja rozpada się na przyswajane cukry proste.

Oczywistym źródłem laktozy są mleko i wszelkie jego przetwory. Warto jednak zaznaczyć, że w dobie wysoko przetworzonej żywności na mleczny cukier natknąć można się również w wielu innych produktach. Należy więc uważnie czytać skład wyrobów piekarskich – chleba i słodyczy, płatków śniadaniowych, czekolad, dań błyskawicznych, ale też wędlin oraz niektórych leków. Nietolerancja na laktozę może objawiać się wieloma przykrymi przypadłościami trawiennymi, powoduje bóle brzucha, wzdęcia, gazy i mdłości.

Istnieje wiele sposobów, by radzić sobie z tym problemem. W pierwszym rzędzie poleca się ograniczenie pokarmów mlecznych. Co jednak istotne – raczej rzadko trzeba je kompletnie wyeliminować. Na sklepowych półkach jest również dostępna coraz szersza gama wyrobów mlecznych opartych o surowiec bez laktozy. Poleca się też spożywanie mleczek roślinnych. Ich wybór jest naprawdę duży! Mleko krowie można więc zastąpić mleczkiem sojowym, migdałowym, kokosowym, ryżowym, owsianym, konopnym i wieloma, wieloma innymi. Zobacz, czym jeszcze możesz wzbogacić swoją dietę!

Jest 65 produktów.

Pokazano 1-25 z 65 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku