Olej kokosowypozyskuje się poprzez rozdrobnienie miazgi kokosowej, następnie suszenie jej w kontrolowanej temperaturze i poddanie tłoczeniu na zimno w prasie śrubowej.
Olej kokosowy virgin jest bardziej wartościowy od bezzapachowego, pięknie pachnie i ma posmak kokosowy.
Używany głównie w kosmetyce (włosy, skóra). Można używać go do wypieków, ale podczas smażenia traci swoje właściwości i staje się zwykłym olejem kokosowym (jak rafinowany).
objętość: 200ml
składniki: olej kokosowy 100%
wartość odżywcza w 100g:
• wartość energetyczna: 3753kJ/898kcal
• tłuszcz: 99,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 95g
• węglowodany: 0,0g
w tym cukry: 0,0g
• białko: 0,2g
• sól: 0,0g
Przechowywać w ciemnym miejscu.
W temperaturze ok.25ºC staje się płynny, co nie zmienia jego właściwości.