Najwyższej jakości olejek eteryczny belgijskiego producenta, który kontroluje każdy etap produkcji swoich olejków począwszy od kontroli upraw i kontaktów z rolnikami, poprzez proces destylacji aż do uzyskania finalnego produktu.
Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory drzewa cynamonowca cejlońskiego, gatunku pochodzącego ze Siri Lanki, Seszeli i Madagaskaru.
Cynamon o słodkim, rozgrzewającym smaku to silna przyprawa wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajuwerdyjskiej od ponad 2 tys. lat
i uważany za olejek bogactwa.
składniki: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) 100%
sposób pozyskiwania: przez destylację parą wodną z kory
właściwości: antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozgrzewające, stymulujące
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (+++)
na skórę (++)
dyfuzja (+)
sposób użycia: zewnętrznie do masażu, kąpieli, kompresów, wcierania w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem z awokado, jojoba, migdałowym); wewnętrznie: 1 krople 2 razy dziennie na neutralnym nośniku (miodzie, cukrze, w oliwie)
wskazania: przeziębienia, grypy, reumatyzm, stany zapalne skóry, kurzajki, trądzik, cukrzyca, wysokie ciśnienie, kłopoty z zębami, owrzodzenia jamy ustnej, eliminuje przykre zapachy
Środki ostrożności: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 6- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku cynamonowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.