Olejek pieprzowy pozyskiwany jest z wiecznie zielonego kłącza naturalnie występującego w Indiach
a obecnie uprawianego szeroko na Archipelagu Malajskim.
Znany i bardzo ceniony już w średniowieczu jako przyprawa i afrodyzjak.
Sposób pozyskiwania: przez destylację parą wodną owoców.
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
Właściwości: wzmacnia system odpornościowy
antyseptyczne
rozgrzewające
przeciwbólowe
wiatropędne
moczopędne
Stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
- doustnie (+!)
- na skórę (+++!)
- dyfuzja (-)
Sposób użycia:
- zewnętrzne: do masażu, wcierania w skórę (po zmieszaniu z olejem z jojoba, migdałowym)
- wewnętrznie: jako przyprawa
Wskazania: bóle reumatyczne, artretyczne, bóle mięśni, kontuzje sportowe, bóle zębów, zapalenie gardła, krtani, oskrzeli, afrodyzjak
Środki ostrożności:
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia
(bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej)
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku pieprzowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.