- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 1442 odwiedzin

W diecie ketogenicznej, jednym z wyzwań jest rezygnacja z tradycyjnych chlebów i wypieków. Jednak dzięki przepisowi na bułeczki z babkę jajową, możemy utrzymać niski poziom węglowodanów w naszej diecie, jednocześnie nie rezygnując z przyjemności spożywania ulubionych kanapek.
Bułeczki niskowęglowodanowe
Przepis zaproponowany przez: Marcelina Banaś
Dieta: ketogeniczna, z niskim IG
Kategoria: wypieki
Liczba porcji: 4 średniej wielkości bułeczki
Kaloryczność: 230 kcal w 1 bułeczce
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas:
Składniki:
- 3 jajka
- 130 g serka śmietankowego
- 50 g łupiny babki jajowatej
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Żółtka zmieszaj z serkiem, nasionami, solą, sodą i czarnuszką. Dodaj babkę jajowatą i wszystko wymieszaj z białkami.
- Po paru minutach ciasto zgęstnieje tak, że łatwo będzie formować bułeczki. Piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie zostaw bułeczki w uchylonym piekarniku, aby powoli wystygły.
Porady
Ważne jest, aby odczekać po upieczeniu, tak aby bułeczki ostygły. Wypiek będzie wilgotny w środku, a ostudzenie, sprawi, że struktura wypieku będzie lepsza.