Chlebek bananowy to świetne rozwiązanie na dojrzałe banany. Możesz eksperymentować z przyprawami do piernika, aby chlebek miał korzenny smak.

Chlebek bananowy z otrębami

Dieta: bogatoresztkowa

Kategoria: wypieki, przekąska

Liczba porcji: 1 średniej wielkości keksówka

Kaloryczność: ok. 294 kcal w 1.5 cm kromce z keksówki 25 cm

Czas przygotowania:

Czas pieczenia:

Całkowity czas:

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Daktyle, banany, miód, jajka, oliwę i starty imbir zmiksuj na gładką masę.
  2. Orzechy i czekoladę rozkrusz na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszaj z resztą suchych składników. Następnie dodaj do tego zmiksowaną mieszankę bananów i wszystko wymieszaj łyżką.
  3. Wlej do formy i piecz przez ok. 50-60min lub do suchego patyczka. Cynamon i gałkę muszkatołową możesz zamienić na 2 łyżeczki przyprawy do piernika.

Porady:

Jeśli nie masz czasu, aby wykorzystać dojrzałe banany i upiec chlebek, obierz je ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zamroź. Idealnie nadają się do słodkich placuszków na śniadanie. Zmiksuj je i dodaj do masy na naleśniki, a posłużą one jako naturalny słodzik.

Powiązane produkty

Zobacz wpisy autora
Marcelina Banaś

Nazywam się Marcelina Banaś, a wykształcenie związane z jedzeniem i zdrowiem zdobywałam na uniwersytetach w Krakowie, Wageningen i Monachium. Wierzę w prostotę - nie potrzebujemy skomplikowanych diet, aby czuć się lepiej. Najważniejsza jest nasza świadomość i codzienne wybory, które najlepiej służą naszemu zdrowiu.

Najnowsze wpisy

Zobacz wszystkie wpisy

Produkty dodane do schowka
Produkty dodane do porównania