- Marcelina Banaś
- Przepisy
- 3833 odwiedzin
- 0 komentarzy

Kawa kuloodporna, czyli z ang. Bulletproof coffee, to znana od wieków mieszanka kawy z tłuszczem, której nazwa została spopularyzowana przez Dave'a Aspreya. To właśnie on przyczynił się do jej sławy, twierdząc, że jej składniki mogą przyczynić się do poprawy koncentracji i ogólnego stanu zdrowia.
Początek przygody z kawą kuloodporną warto rozpocząć od umiarkowanej ilości tłuszczu, na przykład od połowy łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin. Pozwoli to sprawdzić naszą tolerancję na ten napój i ewentualne reakcje naszego układu trawiennego. Jeśli nie będziemy odczuwać żadnych problemów gastrycznych, po co najmniej tygodniu możemy zwiększyć ilość tłuszczu aż dojdziemy do 2 łyżeczek oleju. Do napoju możemy także dodać masło klarowane i eksperymentować z proporcjami, aż znajdziemy odpowiednią dla siebie mieszankę, która nie tylko zadowala nasze kubki smakowe, ale także wpływa korzystnie na nasze samopoczucie.
Bulletproof coffee
Czas przygotowania: 5 minut
Kaloryczność: w zależności od ilości oleju kokosowego - od 22 kcal w ½ łyżeczki tłuszczu do 179kcal w 2 łyżkach
Liczba porcji: 1
Dieta: ketogeniczna
Składniki:
- 2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
- ½ łyżeczki oleju kokosowego virgin
- 200 ml wody
Kuloodporna kawa przepis
Zaparz świeżo zmieloną kawę.
Dodaj ½ łyżeczki oleju kokosowego virgin. Miksuj wszystko przez ok. 20-30 sekund, aby kawa miała gładką kremową konsystencję.
Dodatki
Aby wzbogacić smak kawy, warto poeksperymentować z dodatkiem 100% kakao lub przypraw korzennych takich jak cynamon, goździki czy kardamon. Jeśli preferujesz słodszy smak, użyj słodzików takich jak stewia, ksylitol czy erytrytol, które nie wpłyną negatywnie na poziom cukru we krwi.
Porada
Nie zapomnij, aby po dodaniu tłuszczu do kawy miksować mieszankę przez 20-30 sekund, aby uniknąć tworzenia się warstwy tłuszczu na powierzchni napoju. Dobrym rozwiązaniem może okazać się elektryczny spieniacz do mleka.
Komentarze (0)